luni, 10 octombrie 2016

Ana Birchall - România a returnat prefinanțarea de peste 30 de milioane de euro pentru programul “Garanția pentru tineri” – NEETS

“Din adresa alăturată (de mai jos - n.n.) se poate vedea că ceea ce am afirmat cu privire la incapacitatea Ministerului Fondurilor Europene de a-și îndeplini misiunea s-a confirmat. Din documentul oficial solicitat Ministerului Finanţelor Publice rezultă clar că România a returnat Uniunii Europene prefinanțarea de peste 30 de milioane de euro ca urmare a tergiversării operaționalizării programului “Garanția pentru tineri” – NEETS. Astfel de resurse, cum sunt cele 30,208,379.28 de euro, parte din cele 1,5 miliarde de euro reprezentând prefinanțare care stau în conturile Băncii Naționale cu dobândă negativă – statul român angajând deja costuri cu BNR pentru a ține în cont această sumă – ar fi trebuit să fie utilizate cu maximă promptitudine și eficiență.

Obiectivul Ministerului Fondurilor Europene este să atragă fonduri, nu să le returneze. Din păcate, România riscă, din aceleași motive, să piardă încă 80 de milioane de euro anul viitor, dacă ministerul de resort nu va reuși să lanseze call-urile necesare demarării acestui proiect extrem de important pentru tineri. Suntem deja într-o criză de timp, iar cei responsabili nu dau semnale că vor reuși să remedieze situația.

Ne aflăm în fața unei realități ce nu poate rămâne nesancționată. Dacă ar avea onoare, actualul ministru și-ar da demisia, cu atât mai mult cu cât a refuzat să răspundă întrebărilor adresate instituțional de către comisia noastră, în încercarea ca această informație să nu devină publică”, a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, Ana Birchall.